l detectingpeople.dk › Detektor
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Detektor

Hjem

Nyeste fund
/

kommentarer

Mest sete
/

bedømte


 DetektorMiddelalderen › Tenvægte 
Retur til oversigt Vis/skjul billede information Slideshow BILLEDE 85/138 Send dette billede som et e-postkort Se forrige billede Se næste billede
Sländtrissa, tenvægte
En liten tenvægte från kofolden i Gl Lejre. Ett mycket vanligt fynd i Danmark, men närmast okänt i Sverige. Under senare år har de dock börjat dyka upp frekvent vid metalldetektering i och omkring landsbytomter.
 
 
Billede information
Tilføjet af:Håkan
Mål:20 mm diameter
Landsdel:Anden
Fundet med:Andet
Album navn:Tenvægte
Foreslå et andet album. Klik her.
Nøgleord:Slndtrissa tenvgte
Vist:186 gange
URL:www.detecting.dk/coppermine/displayimage/pid=51573.html
 Rasmus [22. Maj 2012 kl. 08:45]
  Et vanligt fund, ja. Men ikke så ofte at de er så fint dekorerede. Tillykke med den Thumbsup
 iohannes M S [22. Maj 2012 kl. 09:06]
  Topex, najs Foto
 Jakob Øhlenschlæger [22. Maj 2012 kl. 15:48]
  I Danmark er de mig bekendt også stadig sjældne ved udgravninger, hvor det er tenvægte af andre materialer, der klart dominerer. Så enten er der 10 gange så mange tenvægte, end dem vi finder på pladserne, eller også er der noget andet på spil. Indtil videre er der bare ikke nogen arkæologer eller andre, der har skrevet om emnet. Mankeperle-teorien kunne jo så passende blive behandlet i samme omgang, hvis nogen kastede sig over det.
 Håkan [22. Maj 2012 kl. 16:30]
  Det berättar nog snarast att man inte detekterar tillräckligt på utgrävningarna, ens i Danmark.
 Lars Hebsgaard [22. Maj 2012 kl. 17:12]
  Flot :thumbsup2:
 Jakob Øhlenschlæger [22. Maj 2012 kl. 18:32]
  Det er muligt, Håkan, men det undrer mig, at selv udgravninger, hvor man har fundet mange tenvægte, har der kun været ganske få af bly (under 10%). Alt andet lige er der jo ikke nogen grund til, at man skulle finde tenvægte af ler, ben og sten, men ikke af bly.

Jeg prøvede at undersøge det lidt på et tidspunkt, men kom fra det, da jeg gang på gang kunne konstaterere, at der næsten ingen tenvægte af bly var fundet, heller ikke i områderne omkring Danmark. Fx Bryggen i Bergen, hvor man udgravede et område med aktivitet ca. 1150-1500. 410 tenvægte blev fundet, men så vidt jeg husker under 20 lavet af metal (mine noter har jeg vist smidt ud, så det er efter hukommelsen).

Til gengæld kan jeg se, at procentdelen er meget højere ved undersøgelserne af Kaupang: uib.academia.edu/Ingvi..._Equipment . Bemærk forøvrigt sammenligningen med Birka og Hedeby, hvor tenvægte i bly også er fraværende.
 Håkan [22. Maj 2012 kl. 20:13]
  Visst finns det säkert många regionala och kronologiska skillnader. Men tenvægte/sländtrissor i bly är vanligen mycket mindre än tenvægte/sländtrissor i traditionella material som lera, täljsten, ben eller skiffer. Arkeologerna hittar dem inte vid traditionella handgrävning utan metalldetektor. Vid landsbyn Örja hittade vi totalt 25 stycken (tre/fyra gårdar), varav 23 med detektor. Jag ska höra mig för hur många tenvægte/sländtrissor av vanliga material som samlades in. Mörkertalet för sländtrissor, mynt, beslag mm vid handgrävning av kulturlager/anläggningar är enormt. Jag uppskattar att man normalt hittar vart tionde medeltida mynt vid noggrann handgrävning av kulturlager. :akademisk:
 Tobias Bondesson [22. Maj 2012 kl. 22:26]
  Ett av de bätte exemplaren, helt klart :thumbsup2:
 Håkan [23. Maj 2012 kl. 07:24]
  Saxat ur rapporten: "Av det totala antalet var 4 framställda i ben, 3 i bergart och en i bränd lera. Det stora flertalet, 25 stycken, var däremot tillverkade i bly". På Örja var vi två (detektorkunniga) arkeologer som detekterade på heltid, varenda timm/dag under hela utgrävningen. Dessutom arbetade två arkeologer med detektor under delar av tiden. Örja är den största detektorinsatsen i svensk uppdragsarkeologi. Matjorden och alla lager detekterades, viktiga lager flera gånger, från olika håll och av olika detekterare med olika detektorer. Utöver sländtrissorna kan tex. nämnas att vi hittade ca 450 mynt.
 Trygve Måleng [23. Maj 2012 kl. 19:11]
  :tommel: nyydeliige spinnehjulet Zoom og svært interessant tema som alltid Thumbsup
 Håkan [23. Maj 2012 kl. 19:19]
  Tackar. Tobias var för övrigt också med några timmar och förevisade sin XP. Han gjorde några fina fynd, men de har han aldrig fått visa upp här :lipssealed:
 Jakob Øhlenschlæger [23. Maj 2012 kl. 19:43]
  Jeg skal gerne medgive, at resultaterne fra Örja ligner noget, der giver bedre mening i forhold til, hvor mange tenvægte af bly, der findes rundt omkring på de danske marker. Desværre er der så vist stadig problemet med for få fund i daterbare kontekster. Fx er jeg ganske overbevist om, at tenvægte med lige præcis det design, der ses på tenvægten her, stammer fra en realtiv begrænset periode (fx 1100- og 1200-tallet eller måske da endnu snævre periode). For nuværende giver det bare ikke nogen videre præcis indikation af dateringen af pladsen, man går på, når de dukker op.
 Håkan [23. Maj 2012 kl. 20:25]
  Jag ska kolla igen, vill minnas att åtminstonde två tenvægter kom i daterade lager. Återkommer.
 Anders Bryder [24. Maj 2012 kl. 03:54]
  Håkan det er sælvfølgelig en mankeperle og ikke en tenvægt,men fin er den.
 Håkan [24. Maj 2012 kl. 07:34]
  Jag sätter min detektor på att de använts för textilhantverk. och ingenting annat. I Örja kom inte mindre än 15 av tenvægterna i daterade lager. Flera framkom inne i golvlager till hus. Det finns en klar tyndpunkt till perioden mellan 1150-1350. Byn grundas någon gång på 1100-talet, så vi får ingen riktigt säker bakre datering av tenvægter i bly, personligen skulle jag dock tro att de dyker upp någon gång i sen vikingatd/tidig medeltid.
 Jakob Øhlenschlæger [24. Maj 2012 kl. 12:27]
  Ja, jeg venter stadig på dokumentationen for eksistensen af mankeperler.
 Anders Bryder [24. Maj 2012 kl. 18:51]
  Kære Håkan. Jeg kan desværre ikke tyde svensk så jeg kan ikke svare på dit inlæg,men til Heelgrasper vil jeg sige at det for mig er almen viden vi snakker om her ,hvis man har lidt erfaring på bagen. Jeg vil tro det er henved 15 år siden jeg hørte at arkæologerne katagoriserede dem for værende mankeperler og ikke tenvægte, som jo er nemme at adskille fra tenvægte ,men jeg kan da foreslå at næste gang man besøger sit lokale museum ,snakker med en middelalderarkæolog så i kan få syn for sagen eller bare begynde at lede på nettet,der står unægtelig noget om emnet.
Jeg kan da samtidig suplerer med at de mankeperler som har flest mønstre er yngst dvs. 1300 tallet og op efter. Dem uden mønstre er dermed ældst,altså fra 1200 tallet.
 Jakob Øhlenschlæger [24. Maj 2012 kl. 20:39]
  Bryder, det blev vi jo ikke meget klogere af. Du sagde for tre uger siden, at der var masser af dokumentation, og du nok skulle finde det frem, så jeg er ærlig talt noget skuffet. Du siger, at de er nemme at skille fra tenvægte, men skriver intet om hvordan. Jeg har snakket med arkæologer om det, men aldrig mødt nogen, der svinger sig op til mere, end at de ikke kunne afvise, at det kan være mankeperler. Jeg også ledt på nettet, hvor der intet står. Jeg gentager: Intet. Det er noget vrøvl, når du siger, at der står noget om emnet. Heller ikke så meget som en enkelt artikel har jeg været i stand til at finde eller en omtale i de mange bøger, jeg efterhånden har været igennem. Dine dateringsforslag kan heller ikke bruges til meget, når de bare postuleres i fri luft. Kom nu ud af busken med al den dokumentation, du snakkede om for tre uger siden. Tilbage i 2008 referede Wellbelove til en samtale med Niels Engberg på Nationalmuseet, hvor Engberg ikke kendt til verificerede mankeperler: www.fibula.dk/coppermi...25087.html - Jeg ser ovehovedet ingen grund til at antage, at det har ændret sig siden.
 Tobias Bondesson [24. Maj 2012 kl. 20:59]
  Well said Jakob :thumbsup2:
 Håkan [24. Maj 2012 kl. 21:14]
  Jag kan tvvärr inte skriva på danska. I engelsk arkeologi refererar man flitigt till lead spindle whorls. Det finns till och med exemplar med delvis bevarat trä från tenen som sländtrissan suttit på. Vikingatida sländtrissor i bly finns bland annat i Birka.
 Jakob Øhlenschlæger [24. Maj 2012 kl. 21:50]
  Jeg må hellere lige indskyde, at jeg ikke vil have det fjeneste problem med, hvis det vitterligt er sådan, at der findes mankeperler i bly, som ligner tenvægte til forveksling. Jeg undrer mig blot over, hvor ideen kommer fra og hvordan man begrunder, at der ikke kan være tale om tenvægte. Og indtil videre har jeg simpelthen ikke kunnet finde ud af det. Det tidligste tidspunkt, hvor jeg er stødt på begrebet er i "Arkæologiske Udgravninger i Danmark" fra 1995, hvor der ved udgravningen af en lille gravplads fra vikingetid står: "Ved afsøgning med metaldetektor fremkom desuden foden af en halvsmeltet næbfibula samt en lille blyperle, muligvis en mankeperle". (Tvilumgård, 16.01.14, sb. 211, side 94 i onlineudgaven: www.kulturarv.dk/filea...5kat.pdf).
 Håkan [24. Maj 2012 kl. 22:19]
  Jag håller med, jag låter mig gärna motbevisas. :thumbsup2: Jag tycker personligen det är helt ok att ha fel emellanåt - bara man lär sig något av det. Men jag är i nuläget helt övertygad om att det är sländtrissor/tenvægte.

Udvid/Kollaps indhold Se her
Pointeren
der ses

Udvid/Kollaps indhold Album links

Udvid/Kollaps indhold Seneste forumindlæg

Udvid/Kollaps indhold Leksikon

Udvid/Kollaps indhold Dagen i dag i historien